Voeding op recept
– Suzanne Bos-Heerkens, columnist en ervaringsdeskundige –
Op 6 april organiseerde Vereniging Arts en Voeding organiseerde haar 7e congres, dit keer over voeding en darmen. Uiteraard was Stichting Darmgezondheid hierbij!
Arts en Voeding richt zich tot zorgprofessionals zoals artsen en diëtisten en streeft ernaar dat een gezonde leefstijl het medicijn van de toekomst is. En toch is de doelgroep breder dan dat: ook patiënten, opleiders en de overheid zijn eveneens aanspreekpunt.
Wat is de invloed van onze darmbacteriën op ons welzijn? Wat is de impact van een verbeterde leefstijl met veel groenten en fruit, beweging en ontspanning? Moet de dokter in plaats van pillen niet veel vaker een gezonde leefstijl “op recept” uitschrijven? En wat is dan die gezonde leefstijl dan? Al deze punten kwamen aan bod.
Mensen zien door de bomen het bos niet meer in deze tijd waar je door (social) media wordt bekogeld met voedingsadviezen en recepten. Daarom wil Tamara de Weijer, huisarts en voorzitter van Arts en Voeding, een brug slaan tussen wetenschap en praktijk en daarmee een bewustwordingsproces creëren en zo de darmgezondheid verbeteren.
Immunoloog en biotech ondernemer professor Eric Claassen zei het heel mooi: “de binnenkant van je darmen is eigenlijk ook je buitenwereld. Goede prebiotische voeding (denk aan prei, ui, witlof, kool etc.) zorgt voor sterke darmen en een goede barrière tegen vreemde indringers die ons ziek kunnen maken”. Aan de orde kwam ook de poeptransplantatie: een belangrijk fenomeen dat in de toekomst verder zal worden uitgekristalliseerd. Maar eigenlijk zou je dat laatste moeten kunnen voorkomen. Hoe dan? Volgens Claassen met simpele interventies zoals de aanpak van je voedingspatroon en leefstijl. En daar waren de sprekers het wel over eens.
Goede prebiotische voeding (denk aan prei, ui, witlof, kool etc.) zorgt voor sterke darmen en een goede barrière tegen vreemde indringers die ons ziek kunnen maken
Een mooi bijeffect van goede voeding is dat gezonde darmen ook kunnen leiden tot een goede mentale gezondheid (en ook wel omgekeerd). Bij slechte darmgezondheid kunnen namelijk ontstekingssignalen via de “hersen-darm-as”, de verbinding tussen je darmen en hersenen, naar je brein reizen waardoor je angstig en depressief kunt worden.
Helaas is niet een perfect dieet advies. Het blijft per persoon verschillend en niet iedereen reageert hetzelfde op voeding en bijvoorbeeld probiotica. De eerste stap naar een gezonde leefstijl is het belang inzien van een gezonde leefstijl.
Naast het ideale dieet is bovenal plezier hebben in eten heel belangrijk en niet te onderschatten. Dat was geen enkel probleem tijd het congres. De congresruimte was weelderig gevuld met groenten, fruit en andere gezonde lekkernijen. Interessante gesprekken onder het genot van een hapje en drankje gaven mij een goed Buikgevoel!
Bekijk hieronder de reportage van dit interessante congres, of Zie video >