Darmflora

Darmbacteriën lijken te veranderen door een Westers dieet

In de darmen huisvesten miljarden bacteriën (darmflora) die een belangrijke rol spelen in het menselijk bestaan, waaronder onze afweer en stofwisseling. De verminderde diversiteit in deze darmbacteriën bij mensen in de Westerse samenlevering is enorm ten opzichte van mensen die nog steeds op traditionele wijze leven. Bepaalde koolhydraten die toegankelijke zijn voor de darmbacterien (MAC) zijn aanzienlijk verminderd in het Westers dieet. Het Westerse dieet bestaat voornamelijk uit simpele koolhydraten, hoog in vetgehalte en vezel-arm.

Onderzoekers hebben nu in een muis-studie laten zien dat muizen met een MAC-arm dieet veranderingen hebben in de samenstelling van hun darmbacterien. In de eerste instantie zijn deze veranderingen go reversibel, maar na verschillende generaties niet meer. Om de darmflora weer in balans te brengen is het noodzakelijk om de missende bacteriën aan te vullen en een daarbij ondersteunend dieet.

Deze studie laat dus zien dat een Westerse dieet over generaties langde darmflora doet veranderen. Het Westerse dieet hangt samen met verschillende welvaart ziekten, dus aanpassing van het dieet en aanvullen van de missende bacteriestammen zouden mogelijk een belangrijke rol kunnen spelen in de behandeling van deze welvaartsziekten.

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten

 

Bron: Sonnenburg ED et al. Diet-induced extinctions in the gut microbiota compound over generations. Nature. 2016 Jan 14