Diabetes

Verschillen in darmflora tussen pre-diabetes en diabetes

In eerder onderzoek is er al een associatie beschreven tussen diabetes type 2 (DM2) en de samenstelling van de menselijke darmbacteriën. Er is tot op heden nog weinig bekend over de samenstelling van de darmbacteriën en het voorstadium van diabetes (preDM). Onderzoekers hebben daarom onlangs gekeken naar de darmbacteriën van gezonde proefpersonen, mensen met preDM en diabetes type 2.

In totaal onderzochten zij vijftien mensen zonder DM, 20 met preDM en 14 met DM2. De vijf meest voorkomende groepen waren: Bacteroidetes, Firmicutes, Proteobacteria, Verrucomicrobia, and Actinobacteria. De klasse Chloracido was verhoogd in preDM compared ten opzichte van DM2 (p = 0.04). Ook een onbekende stam van de Pseudonocardiaceae familie was aanzienlijk verhoogd in de preDM-groep ten opzichte van de andere groepen (p = 0.04). Collinsella, en een onbekende stam van de familie Enterobacteriaceae waren beiden significant verhoogd in de DM-groep ten opzichte van de andere groepen (Collinsella, and p = 0.03, Enterobacteriaceae genus p = 0.02).

Deze studie laat een disbalans in darmbacteriën zien bij zowel pre-diabetes en diabetes mellitus type 2. Deze resultaten zouden kunnen wijzen dat vroege behandeling van de pre-diabetes de darmbacteriën mogelijk weer in balans zou kunnen brengen waardoor progressie naar diabetes zou kunnen worden voorkomen.

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten

 

BronLambeth SM et al. Composition, Diversity and Abundance of Gut Microbiome in Prediabetes and Type 2 Diabetes. J Diabetes Obes. 2015 Dec 26;2(3):1-7.