Darmflora

Darmflora: darmbacteriën en darmvirussen

De darmflora bestaat uit darmbacteriën die voor ieder persoon uniek zijn (microbioom), daarnaast bevindt zich in de darmflora ook een uniek scala aan virussen (viroom).

Het grootste deel van het viroom bestaat uit bacteriofagen, virussen die darmbacteriën infecteren en niet direct de mens zelf. Hoewel zij mensen niet direct infecteren, kunnen zij wel de gezondheidstoestand van de mens beïnvloeden door de darmflora te veranderen. Dit gebeurt door dat deze bacteriofagen genen met zich meebrengen die het fenotype (genetische codering) van de darmbacteriën kunnen veranderen. Op deze manier kunnen onschuldige, goede darmbacteriën omgevormd worden tot ziekteverwekkers.

Amerikaanse onderzoekers uit Pennsylvania bestudeerden de darmflora van een gezonde man over een periode van 2,5 jaar. De onderzoekers vonden dat rond de tachtig procent van het viroom stabiel bleef gedurende de studieperiode, maar het andere deel aanzienlijk veranderde, waaronder de Microviridae stam.
Gezien het feit dat ieder mens een andere samenstelling van darmbacteriën heeft, verbaast het de onderzoekers niet dat het viroom ook in ieder persoon uniek is. Het unieke aan de studie was dat zij aan konden tonen dat bepaalde virussen sterk aan verandering onderhevig waren. Dit feit kan een verklaring zijn waarom ziekten zich anders uiten bij verschillende mensen en waarom bepaalde therapieën niet aanslaan.

 

Note: Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: Minot S, et al. Rapid evolution of the human gut virome. Proc Natl Acad Sci U S A. 2013 Jul 23;110(30):12450-5.