Darmflora

Darmvoorbereiding voor een coloscopie is van invloed op de darmbacteriën

Vooraf aan een coloscopie dient de dikke darm volledig schoon te zijn. Dit gebeurt met een laxerende vloeistof die de mensen een dag tot enkele dagen vantevoren dienen te drinken. Hoewel we weten dat dit een veilige procedure is, weten we nog niet wat het effect op de darmbacteriën. Onderzoekers hebben nu gekeken naar de samenstelling van de darmbacteriën vooraf aan de voorbereiding en daarna.

In de studie deden 23 gezonde vrijwilligers mee die verdeeld werden over twee groepen: ofwel tweemaal 1L darmvoorbereiding (split dose) ofwel een eenmalige dosering van 2L (single dose). De vrijwilligers doneerden ontlasting vooraf aan de de darmvoorbereiding en 14 en 28 dagen na de darmvoorbereiding. In alle ontlastingsmonsters werd de samenstelling van de darmbacteriën in kaart gebracht door middel van microarray en PCR.

Uit de resultaten kwam naar voren dat de darmvoorbereiding direct het aantal darmbacteriën met 31-voud verminderd en 22% van de deelnemers verloor de subject-specificiteit van hun darmbacteriën. Hoewel de bacterieniveaus en samenstelling vrijwel hersteld waren na 14 dagen, was de graad van herstel dosisafhankelijk. De enkelvoudige dosis voorbereiding van 2L had meer impact op de samenstelling dan de gesplitste dosis. Er werd daardoor een relatief overschot aan Proteobacteriën, Fusobacteriën en bacteriën gerelateerd aan Dorea formicigenerans. Het overschot van de laatste was ook gecorreleerd aan de hoeveelheid fecale serine proteases die waren verhoogd na de reiniging.

Darmvoorbereiding verandert de samenstelling van de darmbacteriën, die zich vervolgens weer lijken te herstellen. De impact van de darmvoorbereiding lijkt dosisafhankelijk, waarbij een gesplitse dosis de voorkeur lijkt te hebben.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Jalanka J et al. Effects of bowel cleansing on the intestinal microbiota. Gut. 2014 Dec 19.