IBD

De invloed van de blindedarm op IBD

Inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, manifesteren zich als chronische ziekten aan het maagdarmkanaal. Tot op heden is het nog onduidelijk wat de precieze oorzaak van de ontsteking is. De blindedarm wordt gezien als rudimentair orgaan, een orgaan dat zijn functie heeft verloren tijdens de evolutie. In de afgelopen jaren is naar voren gekomen dat de blindedarm mogelijk talrijke immunologische functies heeft in het menselijk lichaam. De blindedarm zou mogelijk een reservoir-functie hebben voor de darmbacteriën. Daarnaast zou de blindedarm ook mogelijk een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van IBD.

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het verwijderen van de blindedarm mogelijk beschermend zou werken bij colitis ulcerosa. Daarnaast hebben muisstudies ook laten zien dat de ziekteactiviteit verminderd indien de blindedarm is verwijderd bij muizen met colitis ulcerosa.

Verder onderzoek is noodzakelijk om in kaart te brengen welke rol de blindedarm speelt bij mensen met IBD en of verwijdering van de blindedarm gunstig werkt op het ziekteverloop.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- en Leverziekten

Bron: Sahami S et al. The Link between the Appendix and Ulcerative Colitis: Clinical Relevance and Potential Immunological Mechanisms. Am J Gastroenterol. 2015 Sep 29