IBD

Therapie met anti-TNF-alfa verlaagd trombose-risico bij IBD-patiënten

Patiënten met inflammatoire darmziekten (IBD) zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van bloedstolsels (o.a. trombosebeen). Eerdere studies hebben laten zien dat dit risico op stolselvorming (trombose) mogelijk tweemaal verhoogd is. De huidige studie kijkt of het gebruikt van anti-TNF-alfa het risico op stolselvorming verminderd.

De onderzoekers analyseerden de data van alle 547 patiënten die tussen 2002 en 2011 opgenomen waren geweest. In totaal deden er zich 50 stolselvormingen voor. Een aantal patiënt-gerelateerde factoren waren van invloed op het ontwikkelen van een trombose: hogere leeftijd (P<0.0001), chronisch nierfalen (P=0.001), diabetes (P=0.009), suikerziekte (P=0.005), en eerdere stolselvorming (P<0.0001). Daarnaast waren acute infectie (P=0.009), trauma (P=0.009), verlengde opname (P<0.0001), en gebrek aan trombosebescherming (P<0.0001) ook geassocieerd met een verhoogd risico. Systemische behandeling met corticosteroïden was eveneens geassocieerd aan een verhoogd risico (P=0.003), terwijl anti-TNF-alfa beschermend (P=0.011) leek te werken.

In deze studie met opgenomen IBD-patiënten leek naar voren te komen dat een therapie met anti-TNF-α beschermend lijkt te werken tegen stolselvorming, terwijl systemische behandeling met corticosteroïden juist dit risico verhoogd.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten

Bron: deFonseka AM et al. Antitumor Necrosis Factor-α Therapy is Associated With Reduced Risk of Thromboembolic Events in Hospitalized Patients With Inflammatory Bowel Disease. J Clin Gastroenterol. 2015 Sep 2