Coeliakie

De relatie tussen coeliakie en DM type 1 en Down-syndroom

Kinderen en jongvolwassenen met Diabetes Mellitus type 1 en Down-syndroom kampen vaak met maagdarmklachten. Braziliaanse onderzoekers hebben gekeken hoe deze relatie samenhangt en de associatie met glutenintolerantie (coeliakie) door te kijken naar coeliakie-gerelateerde antistoffen.

In total deden er 188 kinderen en jongvolwassenen mee aan de studie tussen november 2009 en december 2012. Van deze mensen hadden 77 mensen Down Syndroom en 111 Diabetes Mellitus type 1. In het bloed werden anti-endomysial (EmA) en anti-tissue transglutaminase (anti-tTG) IgA antilichamen getest en in het geval dat het laag was anti-tTG-IgG. De mensen met positieve anitlichamen kregen een dunnedarmbiopt als gouden standard om coeliakie vast te stellen.

In totaal had 53.7% maagdarmklachten, 4.3% extra-intestinale klachten en 28.2% positieve antilichamen. Van degenen die vervolgens een dunnedarmbiopt ondergingen werd in 37.5% van de gevallen coeliakie aangetoond. Bij de mensen met Diabetes Mellitus type 1 5/111 (4.5%) en bij de mensen met Down-syndroom 10/77 (13.0%). Maagdarmklachten waren geassocieerd met positiciteit van de antilichamen, maar er werd geen relatie gezien tussen het aantonen van coeliakie in de biopten.

Uit de resultaten komt dus naar voren dat maagdarmklachten frequent voorkomen bij diabetes mellitus type 1 en Down-syndroom en geassocieerd zijn met positieve antilichamen. De dunnedarmbiopten liken geen harde relatie aan te tonen met coeliakie.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten

Bron: Costa Gomes R, et al. The celiac iceberg: from the clinical spectrum to serology and histopathology in children and adolescents with type 1 diabetes mellitus and Down syndrome. Scand J Gastroenterol. 2015 Sep 4:1-8.