Bepaalde probiotica lijken een gunstig effect te hebben op de ontwikkeling van COPD

Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem wat zich vaak ontwikkelt bij rokers. Door het roken ontstaat ere en chronische ontsteking in de luchtwegen waardoor de ontstekingseiwitten CXCL-8 en IL-1β worden geactiveerd. Dieronderzoek heft aangetoond dat bacteriestammen (probiotica) Lactobacillus rhamnosus (L. rhamnosus) en Befidobacterium breve (B. breve) de ontstekingsreactie bij ‘allergische asthma’ afzwakken, maar het effect in COPD is nog onduidelijk.

De onderzoekers hebben gekeken naar de anti-inflammatoire effecten van L. rhamnosus en B. breve op sigarettenrook CS de activatie van Toll-like receptoren (TLR), bepaalde ontstwkingseiwitten.

In een muismodel werd de ontwikkeling THP-1 gestimuleerd door sigarettenrook in zowel de aan- als afwezigheid van L. rhamnosus and B. breve. Vervolgens werd er gekeken naar ontstekingseiwitten met de technieken RT-qPCR en ELISA. Daarnaast werd er ook een activity assay en Western blotting uitgevoerd om te kijjken naar NF-κB activatie.

Uit de resultaten kwam naar voren dat zowel L. rhamnosus als B. breve een significante reductie lieten zien in de onderdrukking van de sigarettenrook op de ontstekingseiwitten IL-1β, IL-6, IL-10, IL-23, TNFα, CXCL-8 en HMGB1 ( p<0.05). Een soortgelijke onderdrukking werd gezien van TLR4- en TLR9-geinduceerde CXCL8 expressie (p<0.05). Daarnaast werd ook gezien dat L. rhamnosus en B. breve een anti-inflammatoir effect hadden door on NF-κB activation door sigarettenrook te onderdrukken (p<0.05).

Het lijkt er dus op dat deze probiotica een gunstig anti-inflammatoir effect hebben in de ontwikkeling van COPD door sigarettenrook.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker, Maag-, Darm- en Leverziekten

Bron: Mortaz E et al. Anti-Inflammatory Effects of Lactobacillus Rahmnosus and Bifidobacterium Breve on Cigarette Smoke Activated Human Macrophages. PLoS One. 2015 Aug 28;10(8):