IBD

Roken en IBD, is er een relatie?

Roken is van invloed op zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa. Bij de ziekte van Crohn heeft roken een negatief effect, terwijl het bij colitis ulcerosa gunstig kan werken. Ondanks dat het mogelijk gunstig kan werken bij colitis ulcerosa wordt het toch ten zeerste afgeraden vanwege de overige schadelijke effecten.

Onderzoekers hebben recentelijk gekeken in wat voor mate mensen met IBD op de hoogte zijn van de consequenties van roken op hun ziekte.

In totaal vulden 231 mensen de vragenlijsten in, 171 met de ziekte van Crohn en 60 met colitis ulcerosa. Onder de Crohn patiënten dacht 10.5% en 14.3% van de colitis ulcerosa patienten dat roken hun ziekte heeft uitgelokt. Van de Crohn patiënten was ongeveer de helft niet op de hoogte dat roken hun ziekte aanwakkert. Driekwart van de rokers wist dat roken niet gunstig was voor de ziekte van Crohn, terwijl alle colitis ulcerosa patiënten wisten dat roken gunstig was voor hun ziekte. Ongeveer de helft van de Crohn patiënten was gestopt met roken gedurende een aanwakkering van de ziekte. Vier voormalig rokers met colitis ulcerosa pakten roken weer op tijdens een opvlamming. Nagenoeg 90% van de huidige rokers zou graag willen stoppen met roken. Slechts de helft van de IBD patiënten was op de hoogte van de relatie tussen roken en hun ziekte.

Uit deze studie kwam naar voren dat een groot deel van de IBD patiënten niet op de hoogte is tussen de relatie tussen roken en IBD.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm en leverziekten

Bron: Saadoune N et al. Beliefs and behaviour about smoking among inflammatory bowel disease patients. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2015 Apr 27.