Fructo-oligosacchariden dragen bij aan beter effect van bariatrische chirurgie

Er bestaat al een flink aantal studies die hebben aangetoond dat pre- and probiotica mogelijk een bijdrage kunnen leveren gewichtsverlies en regulatie van het immuunsysteem door de darmflora te herstellen. Tot op heden was het nog onbekend in wat voor mate pre- en probiotica bariatrische chirurgie kunnen ondersteunen. Bariatrische chirurgie is een operatie voor mensen met ernstig overgewicht.

Onderzoekers hebben gekeken naar het effect van pre- en probiotica op ontstekingsmarkers en gewichtsverlies na bariatrische chirurgie (Roux-en-Y gastric bypass (RYGB)). In deze studie kregen negen die een RYGB operatie ondergingen en negen gezonde controle-patienten 6 g/d van placebo (maltodextrin), prebiotica (fructo-oligosacchariden, FOS), of probiotica (FOS+Lactobacillus en Bifidobacteria stammen) gedurende 15 dagen.

De ontstekingsmarkers (Interleukine-1Β, Interleukine-6, Tumor Necrosis Factor-Α, C-Reactive Protein, Albumine en C-Reactive Protein/Albumine ratio lieten geen significant verschil zien tussen beide groepen. Het gewichtsverlies in de RYGB was 53.8% hogen in de prebiotica groep vergeleken met de placebogroep (-0.7 KG, P=0.001). De vermindering van BMI en vergroting van het gewichtsverlies was grote in de placebo en de prebioticagroep dan de probioticagroep (P<0.05).

Uit deze studie lijkt naar voren te komen dat de toevoeging prebiotica (fructo-oligosacchariden, FOS) aan bariatrische chirurgie het effect kan vergroten in de behandeling van obesitas.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoekers maag-, darm- en leverziekten

Bron: Fernandes R et al. Effects of Prebiotic and Synbiotic Supplementation on Inflammatory Markers and Anthropometric Indices After Roux-en-Y Gastric Bypass: A Randomized, Triple-blind, Placebo-controlled Pilot Study. J Clin Gastroenterol. 2015 Apr 20.