Probiotica-mix lijkt gunstig effect te hebben op eczeem op kinderleeftijd

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die zich vaak op kinderleeftijd voordoet. Het is een allergische ontstekingsreactie van de huid die voor jeuk en roodheid zorgt. Het is nog niet geheel duidelijk waardoor deze ontstekingsreactie ontstaat, mogelijk ook door allergenen in de voeding. De huidige therapieën bestaan met name uit crèmes die de ontstekingsreactie onderdrukken. Het manipuleren van de darmflora door probiotica zou ook mogelijk een oplossing zijn om de symptomen van eczeem te verbeteren.

Recentelijk is in het prestigieuze medisch tijdschrift JAMA een artikel verschenen waarin kinderen tussen 4 en 17 jaar oud met eczeem voor 12 weken een probiotica-mix kregen of een placebo. De probiotica-mix bestond uit Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum en Lactobacillus casei. Aan het einde van het onderzoek bleek dat de kinderen die de probiotica-mix hadden gekregen een significante vermindering in hun eczemateuze klachten ervoeren vergeleken de kinderen die de placebo capsules kregen.

 

Bron: Navarro-López et al. Effect of Oral Administration of a Mixture of Probiotic Strains on SCORAD Index and Use of Topical Steroids in Young Patients With Moderate Atopic Dermatitis: A Randomized Clinical Trial. JAMA Dermatol. 2017 Nov 8.

 

 

Meer weten over probiotica? Lees hier >