darmkanker

Een dieet rijk aan groente lijkt te beschermen tegen darmkanker

Er bestaan al veel studies die er op wijzen dat de ontwikkeling van darmkanker mede afhankelijk is van het type voeding. Canadese onderzoekers hebben recent gekeken naar welke dieettypes het risico op darmkanker verhogen, danwel verlagen.

Uit een database werden 506 patiënten met darmkanker geselecteerd (306 mannen en 200 vrouwen) en gematcht met 673 controle personen (400 mannen en 273 vrouwen) met een leeftijd variërend tussen 20 en 74 jaar. Voedingsgewoonten werden aan de hand van een vragenlijst achterhaald (Food Frequency Questionnaire), waaruit 3 dieettypes werden vastgesteld: vleesrijk-dieet, groenterijk-dieet en suikerrijk-dieet.

De resultaten suggereren dat het vleesrijk- en suikerrijk-dieet geassocieerd zijn met een verhoogd risico op darmkanker (Odds Ratio (OR) van respectievelijk 1.84 (95% CI: 1.19-2.86) en 2.26 (95% CI: 1.39-3.66). Een dieet rijk aan groenten laat een verlaging van het risico op darmkanker zien (OR 0.55 (95% CI: 0.35-0.87). Hoewel het er niet bij elke vorm van darmkanker (proximaal / distaal / rectum) een significante relatie werd gezien, werd er wel een soortgelijke trend gezien.

Deze studie ondersteunt de eerdere resultaten waarin naar voren is gekomen dat een vleesrijk- en suikerrijk-dieet het risico op darmkanker verhogen en een dieet rijk aan groenten bescherming lijkt te bieden. Preventie van darmkanker zou dus voor een belangrijk aspect moeten bestaan uit de promotie van gezonde voeding.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Chen Z et al. Dietary patterns and colorectal cancer: results from a Canadian population-based study. Nutr J. 2015 Jan 15