Een goede gezondheid begint bij een goede mondhygiëne

Een goede gezondheid begint bij

een goede mondhygiëne

– Anneke Holsheimer, tandarts – 

Ondanks het feit dat iedereen wel weet dat je dagelijks je tanden moet poetsen omdat ‘je anders gaatjes krijgt’, is het niet algemeen bekend hoeveel invloed een slechte mondhygiëne heeft op de algehele gezondheid.

Het is zonder twijfel belangrijk om goed te poetsen om cariës (tandbederf) te voorkomen. Cariës is een demineralisatieproces van het tandweefsel. Dit proces wordt in gang gezet door zuren die worden geproduceerd (vanuit suikers) door bepaalde bacteriën.

Voor een goede gezondheid is, naast gevarieerde voeding, ook een optimale spijsverteringvan groot belang. De spijsvertering begint al in de mond. Daar wordt het voedsel verkleind en vermengd met speeksel, zodat het goed kan worden voorbereid voor opname door de darmen. Om dit zo goed mogelijk te laten plaatsvinden is een gezond gebit een voorwaarde. Cariës gaat vaak gepaard met pijn en weefselverlies van het gebit, waardoor het voedsel minder goed wordt gekauwd en er minder verteringssappen (o.a. amylase) vrijkomen. Dit leidt vervolgens weer tot verminderde opname van voedingsstoffen in de darmen.

Parodontitis, ontsteking van het kaakbot, is ook een aandoening die kan ontstaan bij een slechte mondhygiëne. Bij parodontitis is onder andere de balans van de bacteriën in de mond (mondflora) verstoord. De mond zit net als de darm vol met bacteriën die optimaal werken als zij in balans zijn. Als dit evenwicht verstoord wordt, groeien bepaalde bacteriën (o.a. parobacteriën) uit en worden hierdoor schadelijk. Deze bacteriën zorgen voor botafbraak rondom de tanden en kiezen, waardoor deze uiteindelijk verloren zullen gaan.

De parobacteriën zijn echter op meerdere manieren schadelijk voor de gezondheid. Ze kunnen namelijk in de bloedbaan terecht komen en zich verspreiden door het lichaam. Bij mensen met parodontitis wordt dan ook een verhoogd aantal ontstekingscellen in het bloed gezien. Uit onderzoek is gebleken dat er verbanden bestaan tussen parodontitis en andere ziektes zoals diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, atherosclerose en darmkanker.

Als tandarts wil ik dus graag aan iedereen meegeven dat een goede mondgezondheid van essentieel belang is voor de algehele gezondheid. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag minstens twee minuten met fluoridetandpasta.