Kosteneffectiviteit van probiotica in de preventie van AAD (antibiotica geassocieerde diarree)

Antibiotica geassocieerde diarree (AAD) treedt vaak op bij ouderen die behandeld worden met antibiotica. De kans is groter om AAD te ontwikkelen bij breedspectrum antibiotica, een cocktail van meerdere types antibiotica, dan bij een enkelvoudig antibioticum. Een van de meest ernstige vormen van AAD wordt veroorzaakt door de darmbacterie Clostridium Difficile. AAD brengt naast het leed voor de patiënt ook forse kosten met zich mee, door onder andere een verlengde opnameduur. Gemiddeld kost de behandeling van Clostridium Difficile infectie 33.840 Britse ponden.

Verschillende studies hebben laten zien dat probiotica beschermend werken tegen het ontwikkelen van AAD bij antibioticagebruik. In de huidige studie hebben de onderzoekers berekend wat voor een kostenwinst behaald kan worden als patiënten preventief behandeld worden met het probioticum Lactobacillus paracasei, ssp paracasei CNCM.

Uit de resultaten bleek dat de totale kosten voor de behandeling van AAD 555 Britse pond was, terwijl dit 216 pond was indien een patiënt preventief werd behandeld met een probioticum. Concluderend kan dus 339 pond bespaard worden per opgenomen patiënt de behandeld wordt met antibiotica indien deze patiënt preventief een probioticum toegediend krijgt.

Uiteraard moet in het achterhoofd worden gehouden dat de uitkomsten beïnvloed kunnen zijn doordat er bijvoorbeeld elders andere antibiotica wordt gebruikt of doordat er vele vormen van probiotica zijn en er in deze studie maar werd gekeken naar één type probioticum.

 

Dit stuk is geschreven door Linda Wanders, arts-onderzoeker maag- darm- en leverziekten

Bron: Lenoir-Wijnkoop I, et al. Nutrition economic evaluation of a probiotic in the prevention of antibiotic-associated diarrhea. Front. Pharmacol., 17 February 2014 | doi: 10.3389/fphar.2014.00013