Een nieuwe manier om veranderingen in de darmflora te bewerkstelligen?

Ondanks de afwijzing van alle probiotica claims door de EFSA domineren pre- en probiotica nog de steeds de markt van darmgezondheid. Hierbij komt echter een nieuwe, derde methode: het reguleren van de microbiota. Deze nieuwe techniek is ontwikkeld door de Schotse firma Aquapharm. De methode bestaat eruit dat mineralen oraal worden toegediend om de verdedigingsmechanismen van bacteriepopulaties te stimuleren. De uiteindelijk doel en effecten lijken op die van het toedienen van prebiotica.

De technologie, die al verscheidene jaren werd gebruikt op het gebied van de biochemie, zou een soort ‘shocktherapie’ zijn voor de in de darmen voorkomende bacteriën en daaraan een nuttige bijdrage moeten leveren i.c. aan darmgezondheid. Een aanvulling dus op de goede darmbacteriën die als het ware door de shocktherapie ‘wakker geschud’ worden.

Aquapharm gaat hiertoe een samenwerkingsverband aan met de UK Medical Research Council (MRC) om de potentiele mogelijkheden te onderzoeken in IBD-modellen. Indien deze studies hoopvol zijn kan de technologie gebruikt worden bij het ontwikkelen van nieuwe supplementen die zowel voor mens als dier de gezondheid bevorderen.

Deze nieuwe biofarmaceutische benadering is niet duur en is breed toepasbaar. Volgens Best is het nu de tijd voor een nieuwe strategie, nu de gezondheidsclaims voor pre-en probiotische producten op grote schaal wordenn afgewezen.

 

Bron: Nutraingredients.com