Onze genen bepalen onze regelmaat van poepen

Een normaal ontlastingspatroon varieert tussen de 3x per dag tot 3x per week. Onderzoekers beschrijven in een recente publicatie in het gerenommeerde tijdschrift Gut dat de regelmaat van ons ontlastingspatroon (deels) in onze genen ligt. De onderzoekers hebben naar de data gekeken van twee grote bevolkingsgroepen LifeLines-Deep uit Nederland en PopCol uit Zweden. Zij vroegen de deelnemers gedurende 1-2 weken een dagboek bij te houden over hun ontlastingsfrequentie. Bovendien namen ze ook bij alle deelnemers een DNA-monster af.

Uit de resultaten kwam naar voren dat bepaalde genen gerelateerd zijn aan hoe vaak we naar het toilet gaan voor de grote boodschap. Interessant is ook dat een aanzienlijk deel van deze genen betrokken is bij de manier waarop het lichaam omgaat met stoffen van buiten het lichaam, zoals voedsel en medicijnen, en bij de stimulatie van bepaalde zenuwen en spieren die organen als het brein, hart en darmen aansturen. De onderzoekers geven aan dat dit onderzoek mogelijk meer inzichten kan geven in bepaalde onbegrepen klachten bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

 

Dit stuk is geschreven door Dr. Linda Wanders, maag-, darm- leverarts i.o.

 

Bron:  Jankipersadsing SA et al. A GWAS meta-analysis suggests roles for xenobiotic metabolism and ion channel activity in the biology of stool frequency.  Gut 29 July 2016