darmkanker

Gepersonaliseerde darmkankerscreening

Darmkankerscreening is op dit moment gebaseerd op leeftijd en aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Dit gebeurt door mensen tussen de 55 en 75 jaar een ontlastingstest toe te sturen en bij de aanwezigheid van bloed in de ontlasting op te roepen voor een inwendig dikke darmonderzoek.

Bloed in de ontlasting kan ook andere oorzaken hebben dan darmkanker of poliepen, daarnaast zorgen niet alle darmpoliepen of darmkankers voor bloed in de ontlasting. Verschillende onderzoeken hebben zich dan ook gericht op het verbeteren van risicovoorspellers om zo een beter op maat gemaakte screening te creëren.

Onderzoekers hebben negen studies naast elkaar gelegd die elk een model hadden ontwikkeld om risicofactoren te voorspellen. Verschillende factoren werden in de modellen meegenomen: leeftijd, geslacht, roken, overgewicht en familieleden met darmkanker.

Hoewel de modellen rekening houden met verschillende risicofactoren is er nog geen goed onderscheidend model ontwikkeld. Verder onderzoek is daarom noodzakelijk om betere risicomodellen te ontwikkelen om darmkankerscreening verder op maat te maken.

 

Dit stuk is geschreven door Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm-, en leverziekten

Bron: Ma GK1, Ladabaum U2. Personalizing Colorectal Cancer Screening: a Systematic Review of Models to Predict Risk of Colorectal Neoplasia. Clin Gastroenterol Hepatol. 2014 Feb 14. pii: S1542-3565(14)00240-7. doi: 10.1016/j.cgh.2014.01.042. [Epub ahead of print]