Darmflora

Gezond ouder worden door gezonde darmen?

Bestaat er een verband tussen gezonde darmen en gezond ouder worden? Een groep wetenschappers verbonden aan het Chinese Tianyi Health Sciences Institute en het Canadese Lawson Health Research Institute lijken hier een verband tussen te zien!

De Chinese wetenschappers publiceerden de resultaten van hun onderzoek onlangs in het vaktijdschrift mSphere. Zij bekeken de samenstelling van de darmbacteriën van meer dan 1000 zeer gezonde Chinezen.  Zeer gezond hield in dat de deelnemers fysiek gezond waren, dus zonder ziektes of gebruik van medicatie, psychisch op orde, en er geen ongezonde eet- of leefgewoontes op nahielden. Wat bleek: de samenstelling van extreem gezonde dertigers kwam sterk overeen met die van extreem gezonde senioren.

Maar is het de samenstelling van de darmbacteriën die ervoor zorgt dat iemand gezond ouder wordt? Of bepaalt een gezonde leefstijl juist deze samenstelling van de darmbacteriën? Dat blijft nog speculeren. Wel durven de onderzoekers te concluderen dat de ‘dertiger-samenstelling’ een indicator is voor gezond ouder worden. Wanneer senioren dus een afwijkende darmsamenstelling hebben kan dat een teken zijn voor ongezonde leefgewoontes of ziekte. En, zo suggereren de wetenschappers, zou het ‘resetten’ van zo’n afwijkende darmsamenstelling mogelijk kunnen helpen bij het verbeteren van de gezondheid – al moet er nog een hoop onderzoek uitgevoerd worden om deze theorie te bevestigen.

 

Bron:  Bian, G., Gloor, G. B., Gong, A., Jia, C., Zhang, W., Hu, J., … & Burton, J. P. (2017). The Gut Microbiota of Healthy Aged Chinese Is Similar to That of the Healthy Young. mSphere, 2(5), e00327-17.

 

 

Meer over darmbacteriën? Lees het hier >