Darmbacteriën

Gunstige darmbacteriën spelen mogelijk belangrijke rol bij aanslaan kankertherapie

Een juiste samenstelling van de darmbacteriën zou de effectiviteit van behandeling van diverse soorten kanker middels immunotherapie kunnen vergroten, aldus twee belangrijke onderzoeken gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science.

In het eerste onderzoek werd bij 249 nier-, blaas- en longkankerpatiënten gekeken naar de samenstelling van hun darmbacteriën. Van de mensen de positief reageerde op hun immunotherapie bleek dat bij ruim twee-derde (69%) de darmbacterie A. municiphila aanwezig was, in tegenstelling tot een derde bij de kankerpatiënten waar de therapie geen effect had.

In het andere onderzoek onder huidkankerpatiënten bleek dat de mensen waarbij de immunotherapie   een gunstig resultaat gaf, een meer diverse darmbacteriesamenstelling had. Met name de Faecalibacterium zou een positief effect op de therapie met zich meebrengen.

Aanvullend hebben de onderzoekers ook nog eens gekeken of een gunstige darmbacteriesamenstelling van invloed was op de tumorgroei in muizen. Dit bleek inderdaad ook het geval te zijn.

Eerder onderzoek in Science heeft ook al laten zien dat darmbacteriën van invloed zijn op de werking van chemotherapie bij kanker. Wellicht kan in de toekomst per patiënt gekeken worden naar de samenstelling van de darmbacteriën om zo de effectiviteit van de kankertherapie beter in te kunnen schatten en zo mogelijk te vergroten.

 

Bron: Routy B et al. Gut microbiome influences efficacy of PD-1–based immunotherapy against epithelial tumors. Science  02 Nov 2017.

 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in >