Coeliakie

Gluten mijden zonder medische indicatie brengt verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich mee

Volgens onderzoekers van de Harvard Medical School zou het promoten van glutenvrije diëten bij mensen die geen last hebben van glutenintolerantie (coeliakie) moeten worden ontmoedigd. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat glutenvrij eten voor deze mensen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengt.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. De afgelopen jaren is glutenvrij eten steeds populairder geworden. Steeds meer mensen geloven namelijk dat gluten ook bij mensen zonder medische indicatie (coeliakie) een slecht effect kunnen hebben op de gezondheid. Zo wordt er gedacht dat het consumeren van gluten bijvoorbeeld kan leiden tot een verstoord metabolisme en overgewicht, hart- en vaatziekten, of psychische problemen. In een nieuw onderzoek dat uitgevoerd werd door onderzoekers verbonden aan de Harvard universiteit wordt echter geconcludeerd dat deze trend niet geheel zonder risico’s is.

De onderzoekers volgden over een periode van 26 jaar meer dan 110.000 mensen, en keken naar voedingspatronen en het optreden van hart- en vaatziekten. De resultaten laten zien dat het eten van gluten geen verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten geeft. Bovendien laat deze studie juist zien dat mensen die gluten (onterecht) mijden ook minder volkoren granen binnenkrijgen, wat vervolgens juist leidt tot een grotere kans op het optreden van hart- en vaatziekten.

 

Coeliakie

Voor mensen die gediagnosticeerd zijn met coeliakie zijn gluten wel degelijk een boosdoener. Bij hen veroorzaakt voedsel dat gluten of sporen van gluten bevat beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm, waardoor voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het lichaam niet goed meer kunnen worden opgenomen uit het voedsel. De enige behandeling voor deze glutenintolerante patiënten is daarom het volgen van een levenslang glutenvrij dieet.

 

Bron:  Lebwohl, B., Cao, Y., Zong, G., Hu, F. B., Green, P. H., Neugut, A. I., … & Willett, W. C. (2017). Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study. BMJ, 357, j1892.