darmkanker

Groente- en fruitconsumptie: subtypes en variatie en het risico op darmkanker

In eerder onderzoek werd al aangetoond dat het eten van groente en fruit een lager risico op darmkanker geeft. Nederlandse onderzoekers hebben aanvullend hierop gekeken welke typen groenten en fruit het meeste bijdragen aan het verlagen van dit risico.

Gemiddeld werden de deelnemers voor 13 jaar gevolgd, waarvan 3370 deelnemers werden gediagnosticeerd met darmkanker. Een lager risico op darmkanker werd gezien bij een hogere consumptie van groente en fruit (HR Q4 vs. Q1 0.87, 95%CI 0.75-1.01, P: 0.02). Er werd geen consistente associatie gezien voor de verschillende typen groenten en fruit. Een gevarieerde consumptie van groente en fruit leek het risico op darm- en endeldarmkanker niet verder te verlagen.

Verder onderzoek zal verricht moeten worden om een beter lange termijn inzicht te krijgen over de kankerverlagende werking van groente en fruit.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Leenders M et al. Subtypes of fruit and vegetables, variety in consumption and risk of colon and rectal cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Int J Cancer. 2015 Jun 15.