Coeliakie

Afwijkingen in leverfunctie bij coeliakie lijken te normaliseren bij glutenvrij dieet

De lever is een belangrijk orgaan in ons lichaam. De lever zuivert ons bloed van afvalstoffen, produceert gal voor de vertering van vet en maakt belangrijke eiwitten. Mensen met coeliakie (glutenintolerantie) hebben vaak afwijkingen in hun leverfunctie en worden ook vaker gediagnosticeerd met auto-immuun hepatitis (ontsteking van de lever). Er is nog weinig bekend hoe vaak deze afwijkingen in de leverfunctie voorkomen en welke invloed een glutenvrij dieet op deze afwijkingen heeft.

In de studie werd gekeken naar volwassenen met coeliakie die werden gematcht met gezonde controle patienten. Er werd specifiek gekeken naar aspartate transaminase (AST) en alanine transaminase (ALT) waarden pop het moment van het vaststellen van de coeliakie en ten tijde van een glutenvrij dieet. In totaal had 40.6% van de coeliekie patiënten leverfuctieafwijkingen, terwijl dit slechts 24.2% was voor de coeliakie patiënten die op een glutenvrijdieet waren (P<0.001) en 16.6% in de controlegroep (P<0.001). Zo’n 78.6% van de coeliakiepatienten met afwijkende leverwaarden hadden normale leverwaarden na gemiddeld 1.5 jaar glutenvrij dieet.

Deze studie laat zien dat ongeveer 40% van de coeliakie patienten afwijkende leverwaarden hebben ten tijde van de diagnose, waarvan het zo’n 80% normaliseert door middel van een glutenvrij dieet. Het is daarom belangrijk om de leverfunctie te testen bij alle coeliakiepatienten en verder onderzoek te verrichten als deze niet normaliseren bij een glutenvrijdieet.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Castillo NE et al. Prevalence of Abnormal Liver Function Tests in Celiac Disease and the Effect of a Gluten-Free Diet in the US Population. Am J Gastroenterol. 2015 Jul 7.