darmkanker

Groente lijkt de kans op leverkanker te verkleinen

Leverkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker wereldwijd. Mogelijke oorzaken voor deze vorm van kanker zijn chronische hepatitis B/C, overmatig alcoholgebruik, leververvetting, obesitas, suikerziekte en roken. Er bestaat een groeiend bewijs dat voeding ook van invloed is, alhoewel onduidelijk is wat goede voeding nou precies is. In deze meta-analyse keken de onderzoekers naar de relatie tussen het eten van groente en fruit en de ontwikkeling van leverkanker.

In totaal bekeken de onderzoekers de gegevens van 19 studies met bijna 1.3 miljoen deelnemers, waar zich 3912 gevallen van leverkanker voordeden. Alle studies keken naar de incidentie van leverkanker en/of het overlijden daaraan.

Uit de resultaten kwam naar voren dat met name de consumptie van groente, en niet fruit, beschermend werkte tegen de ontwikkeling van leverkanker. Er werd een relatief risico (RR) gevonden tussen hoge groenteconsumptie en lage groenteconsumptie van 0.72 (95% CI 0.63-0.83) en 0.92 (95% CI 0.88-0.95) voor dagelijkse consumptie van groente. Als er specifiek werd gekeken naar de subgroepen van het onderliggend lijden (hepatitis, alcohol, roken, energie-inname) werd er geen verschil gezien. Voor fruit werd niet een dergelijk gunstig effect gezien.

Gebaseerd op deze meta-analyse lijkt het er op dat groente een beschermende werking heeft op de ontwikkeling van leverkanker. Het risico wordt verlaagd met 8% voor elke 100 gram groente per dag. Verdere studies zullen uitgevoerd moeten worden om dit te bevestigen.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten.

Bron: Yang et al. Increased intake of vegetables, but not fruit, reduces risk for hepatocellular carcinoma: a meta-analysis. Gastroenterology 2014;147:1031-1042