darmkanker

Groenten en fruit verlagen risico darmkanker

Australische onderzoekers  van de Western Australian Institute for Medical Research (WAIMR) laten zien dat verschillende groenten en fruitsoorten verschillende effecten hebben op het voorkomen van dikke darmkanker. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het tijdschrift van de Amerikaanse Diëtisten Associatie.

Het soort groente en fruit blijkt hierbij van belang. Verschillende kruisbloemige (brassica) groenten zoals spruitjes, bloemkool, kool en broccoli verlagen het risico op kanker in het opstijgende, dwarslopende en s-vormige deel van de dikke darm. Het eten van appels, wortelen en pompoen wordt in verband gebracht met een lager risico op kanker in het onderste deel van de dikke darm. Opmerkelijk is dat de totale groente en/of fruit consumptie niet van invloed lijkt te zijn op het risico van dikke darmkanker maar dat het drinken van vruchtensappen het risico op endeldarmkanker wel lijkt te vergroten.

 

Onderzoek

Het unieke aan dit onderzoek is dat er specifiek is gekeken naar verschillende locaties van dikke darmkanker. Het onderzoek is uitgevoerd onder 918 patiënten met darmkanker en 1021 gezonde personen zonder geschiedenis met darmkanker. De deelnemers vulden vragenlijsten in over hun medische achtergronden en eetgedrag. Op basis van hun adresgegevens werden ze ingedeeld in een bepaalde sociaal-economische groep.

 

Discussie

Waarom fruit en groenten de verschillende onderdelen van de dikke darm op een andere manier beïnvloeden is onbekend. Wel is bekend dat tumoren in het proximale deel van de dikke darm een andere ontstaansgeschiedenis hebben dan kanker in het rectum of het de distale deel van de dikke darm.

Andere wetenschappers bekritiseren het onderzoek, omdat er niet gekeken is naar de inname van rood en verwerkt vlees. Uit eerder onderzoek bleek al dat (rood) vlees de kans op dikke darmkanker vergroot en dat groene groente en calcium dit negatieve effect van vlees kunnen verkleinen.

 

Bronnen: