Topsporters hebben baat bij probiotica

Probiotica verkleinen de kans op bovenste luchtweginfecties bij lange afstandslopers die 10 uur per week trainen. Ook treden bij hen gastro-intestinale problemen als overgeven en diarree minder op door probiotica. Dit vertelde prof. Mike Gleeson van Loughborough University tijdens het “6th Probiotics, prebiotics & new foods” symposium, dat van 11-13 september 2011 in Rome is gehouden. In de dubbelblinde interventiestudie van Gleeson kregen 84 Britse atleten gedurende 16 weken 2 flesjes Yakult per dag of een placebo.

Gedurende de studie kreeg 90% van de deelnemers in de placebogroep minimaal 1 bovenste luchtweginfectie zoals een verkoudheid. In de probioticagroep ging het om een beduidend lager percentage: 66%. Het aantal dagen dat de sporters last hadden van gastro-intestinale problemen was in de probioticagroep 33% lager dan in de placebogroep. De resultaten zijn recent gepubliceerd.

Gleeson: ‘Intensieve sporters zijn bevattelijker voor ziekten. Bij inspanningen van langer dan 90 minuten treedt er fysiologische stress op: de productie van cytokines, stesshormonen en vrije radicalen neemt toe, wat leidt tot onderdrukking van het immuunsysteem. Probiotica hebben immunomodulerende effecten, verminderen gastro-intestinale problemen, zijn veilig en niet duur, dus er is geen reden om het atleten af te raden.’ De Nederlandse immunoloog prof. Eric Claassen, die ook bij het symposium aanwezig was, ging zelfs een stapje verder door te stellen: ’Als je aan topsport doet, moet je probiotica nemen.’

 

Bron: Nieuws voor diëtisten