darmkanker

HPV-infectie geassocieerd met slokdarmkanker

Slokdarmkanker is de achtste meest voorkomende kanker in de wereld. Het is bekend dat onder andere overgewicht, overmatig alcohol en tabaksgebruik geassocieerd zijn met het ontstaan van slokdarmkanker. Er zijn aanwijzingen dat het Humaan Papilloma Virus (HPV) het risico op slokdarmkanker kan verhogen.

Chinese onderzoekers hebben verschillende studies naast elkaar gelegd om het voorkomen van HPV bij slokdarmkanker en de relatie daartussen in kaart te brengen.

In totaal werden 8990 mensen met slokdarmkanker, van het plaveiselceltype, uit 76 studies in de studie betrokken. HPV werd gevonden in 22,2% in de patiënten met slokdarmkanker, daarvan werd de subgroep HPV-16 het vaakst met 11,4%. Er werd een significante relatie gezien tussen HPV en slokdarmkanker (OR 3.34) en als specifiek werd gekeken naar HPV-16 was dit nog hoger (OR 3.52).

In deze studie werd een verband aangetoond tussen HPV-infectie en slokdarmkanker, waarvan het HPV subtype 16 het meest voorkwam. De associatie tussen HPV en slokdarmkanker was aanwezig, maar was niet zo sterk als de relatie tussen HPV en baarmoederhalskanker of keelkanker.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten