obstipatie

Koffie ter voorkoming van darmverstopping na darmoperaties

Een darmverstopping, een ileus in medische termen, is een veelvoorkomende complicatie na een operatie in de buik en dan met name na een darmoperatie. Een ileus zorgt voor veel klachten voor de patiënt en vaak een verlengde ziekenhuisopname.

Koffie staat bekend om de bevordering van de darmbewegingen. Duitse onderzoekers hebben onderzoek gedaan of koffie het ontwikkelen van een ileus kan voorkomen in patiënten die een darmoperatie ondergaan.

In de studie werden tachtig mensen onderzocht die een darmoperatie moesten ondergaan. Veertig van hen werd gevraagd drie koppen koffie te drinken vanaf de eerste dag na de operatie, de andere veertig werd gevraagd drie glazen warm water te drinken in plaats van koffie.

Vanuit de resultaten bleek dat de eerste darmontlediging significant korter was in de koffie-groep dan in de warmwater-groep, 60,4 uur ten opzichte van 74,0 uur (p=0.006). Er werd een trend gezien, maar geen significant verschil, tussen beide groepen in het eten van vast voedsel, het laten van winden. De opnameduur was vergelijkbaar in beide groepen met ongeveer elf dagen.

In de studie werd gezien dat koffie het op gang komen van de darmen stimuleert na darmoperaties, alhoewel dit niet in verkorting van de opnameduur resulteerde.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: Müller SA, et al. Randomized clinical trial on the effect of coffee on postoperative ileus following elective colectomy. BSJ 14 SEP 2012 DOI: 10.1002/bjs.8885