IBD

Huidafwijkingen komen vaak voor bij anti TNF therapie

Een deel van de mensen met inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, wordt behandeld met anti-tumor necrosis factor (anti TNF therapie). TNF-alfa is een cytokine die het optreden van een ontstekingsreactie bevordert. Door blokkeren van het effect van TNF-α wordt de afweer verlaagd. Een van de bijwerkingen is dan ook het versneld optreden van opportunistische infecties die ook nog eens ernstiger kunnen verlopen. Daarnaast worden er ook vaak huidafwijkigen gezien zoals eczeem. Het is nog onduidelijk hoe vaak en in wat voor mate deze zich manifesteren.

Gedurende de mediane follow up was 3.5 jaar, ontwikkelden 264 van in totaal 917 (29%) patiënten die met anti TNF medicatie waren gestart huidafwijkingen. Deze huidafwijkingen konden worden onderverdeeld in psoriasiform eczeem, 30.6%; eczeem, 23.5%; droge huid 10.6%; blaasjes op hand/voetpalmen, 5.3%; psoriasis, 3.8%; overig, 26.1%. De afwijkingen ontwikkelden zich met name op de buigende delen, geslachtsdelen, hoofdhuid. In totaal ontwikkelden 31% van de vrouwen huidafwijkingen en 26% van de mannen. Er werd geen verschil gezien in de dosering. Vrijwel alle mensen kregen hun afwijkingen goed onder controle, behalve 28 patiënten (11%).

Deze studie laat zien dat huidafwijkingen vaak voorkomen bij anti TNA therapie, maar zelden leiden tot het stoppen van de behandeling. Nauwlettend is noodzakelijk en snelle verwijzing naar een huidarts.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- en Leverziekten

Bron: Cleynen I, et al. Characteristics of Skin Lesions Associated With Anti-Tumor Necrosis Factor Therapy in Patients With Inflammatory Bowel Disease: A Cohort Study. Ann Intern Med. 2015 Dec 8:10-22.