darmkanker

Inname magnesium van invloed op risico darmkanker

Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, blijkt dat een relatief grote inname van magnesium lijkt te beschermen tegen darmkanker. 1450 personen ondergingen een colonoscopie omdat ze last hadden van hun darmen. Ze vulden een enqueteformulier in waarbij ze van 178 voedingsstoffen moesten aangeven hoe vaak ze die aten. Het bleek dat bij de mensen die relatief veel magnesium aten, minder vaak symptomen van het voorstadium van kanker hadden. Het risico verminderde met 10% voor elke 100 milligram magnesium die extra werd geconsumeerd. Dit verband is echter alleen significant bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar en mensen met overgewicht. Dit resultaat heeft geen gevolgen voor de voedingsadviezen, omdat het standaardadvies al voldoende inname van magnesium aanbeveelt. Magnesium zit in veel voedingsmiddelen, kijk bijvoorbeeld op http://www.vitamine-info.nl/waar-zit-het-in/mineralen-in-voeding/. Het gebruik van magnesium supplementen wordt trouwens niet aangeraden omdat het onbekend is wat zeer hoge doseringen magnesium doen in het lichaam.

 

Bron: http://resource.wur.nl/