Darmflora

Inzicht in samenstelling darmflora: continue en flexibele bacteriën

De darmflora van mensen bestaat uit een selectie vaste darmbacteriën die gedurende de jaren onveranderd blijft en een groep darmbacteriën die zich aanpassen. Deze informatie zal naar verwachting verder inzicht geven in bepaalde ziekten, zoals het Metabool Syndroom (suikerziekte, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en overgewicht).

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een nieuwe techniek om de darmpopulatie in kaart te brengen. Deze techniek maakt gebruik van bacterieel DNA (microbioom). Ontlasting van 37 vrijwilligers werd onderzocht en de vrijwilligers werden vervolgens vijf jaar vervolgd. De darmflora bleek gemiddeld ongeveer 200 bacteriestammen te bevatten, waarvan zo’n 60% stabiel bleef gedurende de onderzoeksduur.

Tijdens het onderzoek gingen in totaal 4 deelnemers op dieet, waarbij zij alleen eiwit-shakes dronken en gemiddeld 10% aan gewicht verloren. In de ontlasting van deze mensen werd een duidelijk verschil in de samenstelling van darmbacteriën gezien gedurende en na het dieet.

Uit deze studie blijkt het dat de darmflora een selectie vaste darmbacteriën heeft en een deel flexibele bacteriën. Het flexibele deel lijkt te veranderen onder invloed van voeding, leefstijl, lichaamsgewicht en ziekte.

 

Note: Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten