Jagen en verzamelen voor je darmen

Jagen en verzamelen voor je darmen

– Karine Hoenderdos, diëtiste –

Wie last heeft van zijn darmen, gaat al snel zijn voeding aanpassen. Logisch! Meestal beginnen mensen met oude huismiddeltjes: een extra plakje ontbijtkoek als je last hebt van obstipatie, wat witte rijst bij diarree… Het helpt meestal niks, helaas.

Als je darmen steeds maar weer opspelen of als je klachten erg lang duren, kan het soms wel helpen om rigoureuze maatregelen te nemen. Om je eetpatroon écht om te gooien en terug te gaan in de tijd. Want juist de voeding zoals de eerste mensen aten, blijkt heel gezond te zijn.

De eerste mensen waren jagers en verzamelaars. Zij haalden hun eten uit de natuur: knollen, groenten, kruiden, fruit, noten, eieren, vlees en vis. Ze hadden nog geen landbouw en veeteelt en de voedingsindustrie bestond nog niet. Ze aten dus geen granen en zuivel en natuurlijk niets uit pakjes en zakjes. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat deze mensen in prima conditie waren. Natuurlijk was er nog geen goede medische zorg en antibiotica, maar bot-analyses laten bijvoorbeeld zien dat zij in goede gezondheid verkeerden. Hetzelfde blijkt uit onderzoek bij natuurvolkeren; mensen die nog steeds met jagen en verzamelen hun kostje bij elkaar zoeken.

En voor de moderne mens? Daarvoor is zo’n voeding, Oerdis genaamd, ook verrassend gezond. Dat blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Vrijwilligers die overschakelen op Oerdis zien hun gezondheid verbeteren: de bloeddruk en het cholesterol daalt, net als het gewicht en bloedsuikers. Het bijzondere aan Oerdis is dat het rijk is aan eiwitten, oplosbare vezels, vitamines, mineralen en dat het juist weinig tot geen onoplosbare vezels, gluten en lactose bevat. Voor veel mensen met ‘lastige’ darmen is dat een weldaad.

Probeer het zelf eens. Koop mijn boek Oergezond met Oerdis (€ 9,95) of bekijk hier de winactie van darmgezondheid.nl waar je kans maakt op één van de twee exemplaren.