darmkanker

Koffie lijkt te beschermen tegen darmkanker

Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken naar het effect van koffie op darmkanker. Wat bleek: meer dan 4 kopjes koffie per dag verbetert de overleving bij darmkanker.

Zij gebruikten de data uit de Nurses Health Study, een prospectieve studie die al tientallen jaren loopt en waarin de gezondheid van tienduizenden verpleegkundigen wordt gevolgd. Tussen 1984 en 2012 ontwikkelden 1.599 vrouwen darmkanker stadium 1 of 2, dus beperkte ziekte. Zij volgden deze vrouwen voor zo’n 8 jaar (mediaan 7.8 jaar) en keken ook naar het koffie-patroon. Uit de resultaten kwam naar voren dat de vrouwen die 4 of meer kopjes koffie dronken 52% lager risico hadden om te overlijden aan darmkanker en 30% minder risico om te overlijden aan andere oorzaken. Dit gold ook voor decafé koffie.

Voorheen werd er altijd gedacht dat de cafeïne het beschermende effect veroorzaakte, maar ook decafé koffie laat eenzelfde effect zien. Wellicht dat een van de andere stoffen in koffie, zoals polyfenolen en voedingsvezels, het beschermende effect voor zijn rekening kan nemen. Om welke stof het precies gaat zal uit vervolgonderzoek moeten blijken.

 

Bron: Hu Y et al. Association Between Coffee Intake After Diagnosis of Colorectal Cancer and Reduced mortality. Gastroenterology. 2017 Nov 17.

 

Meer over darmkanker? Lees verder >