Coeliakie

Bloedtest kan coeliakie aantonen ondanks dat mensen al een glutenvrij-dieet volgen

Bij coeliakie bestaat er een intolerantie tegen gluten. Het immuunsysteem reageert zo heftig op gluten, dat het slijmvlies van de dunne darm beschadigd raakt. Hierdoor is de dunne darm niet meer in staat om alle belangrijke voedingsstoffen of te nemen en ontstaat er een soort ondervoedingstoestand. Andere symptomen die bij coeliakie passen zijn een veranderd ontlastingspatroon (diarree of verstopping), buikpijn en verminderde eetlust. Al deze klachten kunnen ook passen bij glutenovergevoeligheid, alleen deze mensen hebben geen zichtbare schade aan hun darmslijmvlies.

De gouden standaard om de diagnose coeliakie te stellen is dan ook endoscopie met een dunnedarmbiopt. Er zijn ook markers in het bloed die kunnen wijzen op coeliakie, maar hierin is toch nog een best groot grijs gebied waarin de diagnose onduidelijk blijft. Om deze antistoffen aan te tonen is het vaak noodzakelijk dat deze mensen gluten eten, maar zij zijn vaak al op een glutenvrij-dieet in verband met de klachten. Onderzoekers hebben nu naar bepaalde glutenantistoffen gekeken, namelijk HLA-DQ–gluten tetrameren, om te zien of deze ook positief zijn bij bewezen coeliakie patiënten die al wel een glutenvrij-dieet volgden.

Uit de resultaten bleek dat HLA-DQ–gluten tetrameren zeer nauwkeurig zijn in het aantonen van coeliakie, ook al zijn de patiënten op een glutenvrij-dieet. Mogelijk kan deze test in de toekomst gebruikt worden om coeliakie aan te tonen zonder dat zij weer een glutentest-dieet moeten volgen of een endoscopie moeten ondergaan.

 

Bron: Sarna VK et al. HLA-DQ-Gluten Tetramer Blood Test Accurately Identifies Patients With and Without Celiac Disease in Absence of Gluten Consumption. Gastroenterology. 2017 Nov 13.

 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?