Coeliakie

Kookworkshop voor kinderen en jongeren met glutenallergie

Op 1 november 2012 organiseert het Jeroen Bosch Ziekenhuis een kookworkshop in het Koning Willem I College voor kinderen en jongeren met glutenallergie (coeliakie) en hun ouders. Deze middag is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging, het Koning Willem I College en de Stichting Vrienden van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De deelnemers volgen een verrassingsworkshop en kunnen al hun vragen over glutenallergie stellen.

De workshops worden georganiseerd voor kinderen en jongeren tussen de zes en achttien jaar. Ook hun ouders en de ouders van kinderen met glutenallergie onder de zes jaar zijn welkom. Zij volgen een workshop ‘Gezonde Voeding’. Alle deelnemers hebben de tijd om hun vragen te stellen aan kinderartsen, diëtisten en deskundigen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en de Nederlandse Coeliakie Vereniging.


Spontaan uit logeren kan niet!

Voor het eerst werken de vier partijen samen om een middag voor patiënten te organiseren. Het idee voor een kookworkshop voor coeliakiepatiënten komt van kinderarts voor maag-, darm- en leverziekten Judith Deckers-Kocken van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij heeft een coeliakiepolikliniek opgericht in het ziekenhuis, waar  kinderdiëtisten, kinderpsychologen en kinderverpleegkundigen nauw samenwerken. Deckers-Kocken merkte dat kinderen met coeliakie last hebben van hun uitzonderingspositie: “Spontaan uit eten of logeren kan niet”, zegt ze. “Het dieet is onzichtbaar en daar hebben de patiënten last van.” Daarom is het van belang kinderen in contact te brengen met lotgenoten. Ook wil Deckers-Kocken glutenvrij geaccepteerd maken. Zo zou glutenvrij koken een onderdeel moeten zijn van koksopleidingen. Het Koning Willem I College werkt graag mee aan dit streven en begeleidt de coeliakiepatiënten en hun ouders, maar ook haar eigen studenten in de glutenvrije keuken. De middag vindt plaats in het Koning Willem I College, Vlijmenseweg 2 in ’s-Hertogenbosch. De ontvangst is om 15:30 uur. Er zijn geen kosten verbonden aan deze middag. Deelnemers moeten zich voor deze middag aanmelden op www.jbz.nl/kookworkshop. Op deze website is bovendien meer informatie te vinden over de middag.

 

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis