Lactobacillus casei shirota lijkt te beschermen tegen anitbiotica geassocieerde diarree (AAD)

Antibiotica geassocieerde diarree (AAD) is een veelgehoorde complicatie bij antibioticagebruik. Vooral oudere leeftijd en ziekenhuisopname zijn risicofactoren voor het krijgen van AAD. Antibiotica verstoren de natuurlijke balans van de darmflora waardoor ziekmakende bacteriën, zoals Clostridium Difficile, de overhand kan krijgen. Behandeling met probiotica, een melkdrank met Lactobacillus casei Shirota LcS bacteriën, lijkt beschermend te werken tegen AAD.

In deze Engelse studie werden 164 patiënten onderzocht die opgenomen waren in verband met een dwarslaesie. De groep werd één op één door loting verdeeld (gerandomiseerd), waarna de ene groep een melkdrank (65ml) met LcS bacteriën per dag kreeg gedurende het gebruik van antibiotica tot en met zeven dagen daarna. De andere groep, de controlegroep, kreeg dit niet, zoals ook in de reguliere zorg gebruikelijk is.

Meer dan de helft (52,7%) van de 164 patiënten kreeg gedurende de opname een of meerdere soorten antibiotica voor verschillende oorzaken (blaasontsteking, longontsteking, huidinfectie enzovoort). In totaal werd er bij ruim een derde (36%) van de patiënten AAD gezien, waarvan slechts één met Clostridium Difficile.

Verschillende factoren leken van invloed op het ontwikkelen van AAD, waaronder het aantal antbiotica dat de patiënt gebruikt, ondervoeding, beademing en het hebben van een voedingszonde. Wat met name opvallend was dat de personen die geen probiotica, een melkdrank met  LcS bacteriën, kregen een sterk verhoogd risico op AAD hadden (OR=8.46)

Hoewel de studie geen placebo had in de controle groep wijzen de resultaten uit deze studie er op dat een melkdrank met  LcS bacteriën beschermend werkt tegen AAD. Verder onderzoek dient gedaan te worden of de hoeveelheid van de probiotica nog van invloed is op AAD en of het even werkzaam is bij andere groepen.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: Wong S, et al. A Lactobacillus casei Shirota probiotic drink reduces antibiotic-associated diarrhoea in patients with spinal cord injuries: a randomised controlled trial. Br J Nutr. 2013 Sep 18:1-7. [Epub ahead of print]