darmkanker

Informatieavond bevolkingsonderzoek Darmkanker (regio Rotterdam)

Darmkanker komt relatief veel voor, voornamelijk bij mensen ouder dan 50 jaar. Bijna 1 op de 15 personen wordt ermee geconfronteerd. Begin september is de proef van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker van start gegaan in de regio Rotterdam en het landelijke bevolkingsonderzoek begint in januari 2014. Het Havenziekenhuis en het Erasmus MC vinden het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn over het bevolkingsonderzoek en daarom is er een speciale informatieavond op maandag 18 november van 19.30 tot 21.00 uur in het Havenziekenhuis.

Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen vanaf 2014 iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Bij het bevolkingsonderzoek wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Dat bloed is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Daarom wordt een klein beetje van de ontlasting onderzocht in een laboratorium.

 

Programma informatiebijeenkomst

Op de informatieavond vertellen Maag-, Darm- en Lever (MDL)-arts dr. Manon Spaander, darmchirurg dr. Anand Menon, MDL-verpleegkundige Agnes Reijm en verpleegkundig endoscopist Sabine Jansen wat mensen kunnen verwachten van het bevolkingsonderzoek. Er is uitleg over de werking van de darmen en het ontstaan van darmkanker, hoe het bevolkingsonderzoek in zijn werk gaat en wat de voor- en nadelen zijn van deelname. Ook wordt er uitgelegd hoe het inwendig kijkonderzoek van de darmen gaat en wat patiënten kunnen verwachten van het Academisch Darmcentrum Erasmus MC – Havenziekenhuis, mocht er een operatie aan de darmen nodig zijn. Natuurlijk is er ook gelegenheid om vragen te stellen.

 

Informatie en aanmelden

De gratis lezing op maandag 18 november begint stipt om 19.30 – 21.00 uur en wordt gehouden in de BE Ruyszaal van het Havenziekenhuis op de vierde verdieping. Havenziekenhuis, Haringvliet 2, 3011 TD Rotterdam. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via psb@havenziekenhuis.nl, via 010 404 33 68 of www.havenziekenhuis.nl. Vanaf 19.00 uur staan de koffie en thee klaar en parkeren kan gratis (vanaf 19.00 uur) bij Tropicana, of betaald op het Haringvliet of de Oosterkade.