baby

Low-FODMAP dieet is effectief bij darmkrampjes bij baby’s

Veel pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen kampen met darmkrampjes (koliekpijn). Verschillende oorzaken kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn zoals teveel lucht, te grote hoeveelheden voeding en prikkelende stoffen die de moeder eet en daardoor in de borstvoeding terecht komen. Er is geen eenduidig dieetadvies, maar een van de adviezen die vaak aan moeders wordt gegeven die borstvoeding geven is om gasvormende producten in hun eigen voeding te mijden zodat deze niet doorgegeven worden aan de baby. Het low FODMAP dieet is zo’n dieet waarin die gasvormende producten worden weggelaten en zou mogelijk een duidelijk dieetadvies kunnen zijn voor moeders die borstvoeding geven. Daarom hebben Australische onderzoekers gekeken naar het effect van een low FODMAP dieet bij de moeders die borstvoeding geven op de krampjes bij de baby’s.

 

Tussen 2014 en 2016 werden 13 kinderen van jonger dan 9 weken onderzocht. Zij kregen alleen borstvoeding en voldeden aan de Wessel criteria voor koliekpijn bij pasgeborene. De moeders werden ingedeeld in een 10-dagen lang low-FODMAP dieet of een typisch Australisch dieet (vrijwel conform aan Westers dieet), volgens werden de groepen omgedraaid. Daarnaast werden ook 7 kinderen zonder krampen beoordeeld, waarbij de moeders hun eigen dieet hanteerden.

Uit de resultaten kwam naar voren dat de huiltijd bij de baby’s zonder krampen gemiddeld 91 min/dag was in zeven in tegenstelling tot 269 min/dag bij de baby’s mét darmkrampen. Het low-FODMAP liet een significante verbetering van zo’n 32% zien op de darmkrampen bij de baby’s. Opvallend was dat bij de moeders die het Australische dieet volgden de darmkrampen bij de baby’s ook met 20% leken te verminderen. Verder werd er gekeken naar een aantal factoren die voor deze verbetering zou kunnen zorgen. Veranderingen in fecaal calprotectine (maat voor ontsteking) en zuurgraad van de ontlasting waren gelijk in beide groepen. In de borstvoeding bleef de lactose-concentratie gelijk, bovendien werden er ook geen andere FODMAPs ontdekt. Het stress niveau van de moeders op het typische Australische verminderde significant, terwijl dat bij de low-FODMAP groep stabiel bleef.

 

Het low-FODMAP dieet bij de moeder werd dus geassocieerd met minder darmkrampen bij de baby. Waardoor het low-FODMAP effectief is op de darmkrampen blijft nog onduidelijk.

 

 

Bron: Iacovou M, et al. Randomised clinical trial: reducing the intake of dietary FODMAPs of breastfeeding mothers is associated with a greater improvement of the symptoms of infantile colic than for a typical diet. Aliment Pharmacol Ther. 2018.

 

Meer over koliek? Lees het hier >