darmkanker

Maag- Lever- Darmstichting (MLDS) subsidieert darmkankeronderzoek

De MLDS kent een vijftal subsidies toe aan wetenschappelijk onderzoek rondom darmkanker. Elk project ontvangt een subsidie tot 240.000 euro.

De vijf projecten zijn:

  • “Vroege detectie van dikkedarmkanker: optimalisatie van de moleculaire marker test middels next generation sequencing van de ontlasting en implementatie van nanotechnologie” Hoofdonderzoeker: Engeland, M. van Prof.dr. – Universitair Medisch Centrum, Maastricht
  •  “Validatie van een nieuwe stratificatie van patiënten met stadium 2 darmkanker en geïndividualiseerde therapie keuze op basis van een snelle laboratorium test.” Hoofdonderzoeker: Prof.dr. J.P. Medema van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.
  • “Implementatie van ‘Resect and Discard strategy’ voor kleine poliepen onder geaccrediteerde endoscopisten voor het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker: training en kwaliteitswaarborging op de lange termijn.” hoofdonderzoeker: Prof. Dr. E. Dekker van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.
  • “Identificatie van mutaties in nieuwe DNA schade herstel genen die familiaire darmkanker veroorzaken.” Hoofdonderzoeker: Dr. T. van Wezel van het Universitair Medisch Centrum in Leiden.
  • “Ontrafelen van de genetische achtergrond van dikkedarmkanker bij tieners en jong volwassenen.” Hoofdonderzoeker: Dr. M.J.L. Ligtenberg van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten