IBD

Relatie IBD en hartaanval en herseninfarct

Patiënten met chronische darmontstekingen (IBD), zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, lijken een verhoogd risico te hebben op het krijgen van een hartaanval of herseninfarct, aldus onderzoekers van de Mayo-clinic (VS).

In de studie werd gekeken naar het risico op het krijgen van een hartaanval of herseninfarct bij meer dan 150.000 patiënten uit negen verschillende studies. Deze resultaten werden vergeleken met hetzelfde risico bij de gezonde bevolking. Dit risico bleek 10-25% hoger bij mensen met IBD en was met name hoger onder vrouwen.

De relatie tussen IBD en het krijgen van een hartaanval of herseninfarct zijn nog niet onomstotelijk. Het lijkt van belang dat behandelend artsen andere risicofactoren, zoals roken, diabetes en hoge bloeddruk, duidelijk in kaart moeten brengen om zo het risicoprofiel van de patiënt in te kunnen schatten.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: Singh S, Risk of Cerebrovascular Accidents and Ischemic Heart Disease in Patients with Inflammatory Bowel Disease: A Systematic Review and Meta-analysis. Clin Gastroenterol Hepatol. 2013 Aug 23. pii: S1542-3565(13)01225-1. doi: 10.1016/j.cgh.2013.08.023. [Epub ahead of print]