darmkanker

Meer motivatie tot verandering als men weet heeft van darmkanker-risicofactoren

Verschillende leefstijlfactoren lijken van invloed op de ontwikkeling van darmkanker, daarnaast is er ook bewijs dat diverse factoren tegen darmkanker beschermen. Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben onderzocht of mensen met een verhoogd darmkankerrisico hun dieet en leefstijl aanpasten om zo het darmkankerrisico te verlagen.

De onderzoekers selecteerden 250 deelnemers die een controle-coloscopie ondergingen in verband met een verhoogd risico op darmkanker. Telefonisch werd een interview afgenomen waarin gevraagd werd naar veranderingen in dieet en leefstijl door het hebben van een verhoogd darmkankerrisico. Aan alle deelnemers werd gevraagd van welke risicofactoren zij op de hoogte waren, hun persoonlijk risico en de bezorgdheid door darmkanker in de familie. Angst werd gemeten door middel van de GAD-7 schaal.

In totaal deden er 148 mensen mee aan het onderzoek, waar van 79.7% ten minste een verandering in dieet/leefstijl meldde. Met name veranderingen in dieet en lichaamsbeweging werden gemeld: vezels 63%, groenten en fruit 54%, rood vlees 47% en lichaamsbeweging 45%. Minder vaak werden het stoppen met roken, minderen van alcohol en gewichtsverlies genoemd (25%, 26% en 31% respectievelijk). Mensen leken meer gemotiveerd om dieet/leefstijl te veranderen als zij minder angstig waren, grotere zorgen hadden door kanker in de familie en meer op de hoogte waren van de risicofactoren.

Uit deze resultaten komt naar voren dat het van belang is dat mensen voldoende op de hoogte zijn van de risicofactoren op darmkanker zodat zij meer gemotiveerd zijn om dieet/leefstijl aan te passen.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm-, en leverziekten.

Bron: Tarr GP, et al. Do high risk patients alter their lifestyle to reduce risk of colorectal cancer? BMC Gastroenterol. 2014 Feb 7;14:22. doi: 10.1186/1471-230X-14-22.