Coeliakie

Meeste bier niet geschikt voor coeliakie patiënten

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) waarschuwt haar leden dat alleen bier waar ”glutenvrij” op staat veilig is. Avans Hogeschool en het Celiac Disease Consortium hebben het glutengehalte in een aantal commerciële bieren onderzocht en daaruit bleek dat de bieren die niet glutenvrij zijn ongeschikt zijn voor consumptie door coeliakiepatiënten. Ook bleek bij het testen dat de standaardtestmethode andere resultaten gaf dan een nieuwe testmethode. Met de nieuwe testmethode werd bij één biersoort een te hoge concentratie gluten gemeten, 35 ppm, terwijl de standaard testmethode maar 8 ppm aangaf. Volgens de Europese verordening kan een voedingsmiddel of drank gelabeld worden als glutenvrij als dit product niet meer dan 20 ppm (parts per miljoen) eindproduct bevat. Daarom mag dit bier nu als glutenvrij beschouwd worden, terwijl dit volgens de onderzoekers van Avans Hogeschool enhet Celiac Disease Consortium mogelijk niet terecht is.

 

Bron: Innofood.org