Met gemak

Met gemak

– Karine Hoenderdos, diëtiste – 

Poep is iets om je voor te schamen, het is een beetje vies. Dus draaien we graag om de hete brij. We noemen poep ontlasting, ‘de grote boodschap’, uitwerpselen of zelfs defeacatie. En ook voor de poepdoos gebruiken we liever verhullende termen, zoals de wc, het toilet, het privaat, het kleine kamertje, het huuske en kamer 100. Maar de mooiste besmuikte naam vind ik wel ‘het gemak’.

Vroeger, nog niet zo lang geleden, had de mens nog geen wc. Als de grote boodschap zich aandiende moest hij of zij zich terugtrekken in de bosjes. Niet beschut tegen de regen, de kou en tegen nieuwsgierige blikken deed men daar zijn behoefte. Ik kan me voorstellen dat dat niet altijd comfortabel was.

Nee, dan de uitvinding van de kakdoos! Daar kon men rustig de billen op steunen en de deur voor zich dichttrekken. Daar kon men ongestoord de darmen ledigen.

Op zijn gemak.

Het gemak, dat is iets waar het in de huidige jachtige tijd vaak aan ontbreekt. Men neemt nauwelijks de tijd om te ontbijten, laat staan om rustig 5 minuten op het toilet te bivakkeren zodra er aandrang optreedt. Er is ook geen sprake van dat men zich rustig even terugtrekt met de krant of de nieuwste cryptogram. Het gemak is verworden tot een snelle afwerkplek. En dat werkt dus niet. Want de darmen zijn nogal hoogsensitief, worden niet graag opgejaagd en raken snel van slag. Met als goed voorbeeld de vakantieverstopping op de iets te vieze camping-wc. Gun de darmen de rust die ze verdienen. Doe het op je gemak.