Divertikels

Milde diverticulitis hoeft niet met antibiotica behandeld te worden

Door de jaren heen kunnen mensen uitstulpingen van hun darm ontwikkelingen, divertikels genaamd. Soms kunnen deze divertikels ontstoken raken en diverticulitis veroorzaken. Mogelijk komt dit doordat ontlasting met bacteriën in deze divertikels vast komt te zitten en de darmwand ontsteekt. Vaak uit zich dit door pijn in de (linker) onderbuik met soms bloederige diarree. Traditioneel gezien werd een milde diverticulitis met antibiotica behandeld. Er zijn echter ook experts die van mening zijn dat antibiotica overbodig is en de ontsteking vanzelf weer overgaat. De Nederlandse richtlijnen adviseren dan ook om alleen antibiotica te starten indien iemand koorts heeft (>38.5C), zieker wordt, bij mensen waarbij de afweer wordt onderdrukt en patiënten die NSAIDs gebruiken.

 

“Er zijn echter ook experts die van mening zijn dat antibiotica overbodig is en de ontsteking vanzelf weer overgaat.”

 

In Nederland zijn er twee grootschalige onderzoeken uitgevoerd om dit vraagstuk te beantwoorden, namelijk de AVOD studie en de DIABOLO studie. Beide studies lieten geen verschil zien tussen de antibiotica en de niet-antibiotica groep in het herstel op de korte termijn. Dezelfde onderzoekers hebben nu van beide studies gekeken naar de lange termijn effecten van wel dan wel niet antibiotisch behandelen van een milde diverticulitis.

Over de gehele groep van 528 patiënten met CT-bewezen diverticulitis. In beide groepen was het risico op terugkerende diverticulitis ongeveer 15% en de kans op gecompliceerde diverticulitis zo’n 4%. Als er  naar bepaalde patiëntgroepen werd gekeken werd er wel gezien dat patiënten jonger dan 50 jaar en patiënten met een hoge pijnscore (VAS>8) een groter risico hadden op een terugkerende of gecompliceerde diverticulitis.

 

Concluderend kan worden gezegd dat een milde diverticulitis niet behandeld hoeft te worden met antibiotica. Een diverticulitis op jonge leeftijd en/of met hevige pijn geeft wel een hoger risico op een gecompliceerd beloop.

 

 

Bron: van Dijk et al. Long-term effects of omitting antibiotics in uncomplicated acute diverticulitis. Am J Gastroenterol 2018.

 

Meer weten over divertikels? Lees het hier >