Medicatie

CMV infectie kan de oorzaak zijn bij IBD patiënten die niet reageren op steroïden

Mensen met inflammatoire darmziekten hebben een verhoogd risico op opportunistische infecties, waardoor de ontsteking van de darm slechter onder controle te krijgen is. Richtlijnen adviseren dan ook bij terugkerende ontsteking, ondanks adequate therapie, om te testen op deze opportunistische infecties. Een van deze infecties is een CMV infectie. CMV behoort tot de herpes virussen. Zodra je eenmaal met dit virus bent geïnfecteerd dan zal je het altijd bij je dragen. Als het immuunsysteem wordt onderdrukt door prednison dan kan deze infectie de kop op steken, met name in de zieke darm, waardoor de colitis blijft opspelen en niet goed reageert op behandeling.

Er zijn verschillende manieren om CMV vast te stellen. De meest gebruikte methode is bloedonderzoek. Daarin kun je achterhalen of iemand CMV heeft doorgemaakt (het antistof IgG) of dat er nog een actieve infectie gaande is (het antistof IgM). De meeste mensen op middelbare leven hebben al eens CMV doorgemaakt dus bij hen zal de IgG positief zijn. Door onderdrukking van het afweerstelsel kan de CMV weer de kop op steken. Echter, doordat de afweer onderdrukt is en het lichaam de infectie al eens eerder heeft doorgemaakt worden de meeste mensen niet meer IgM positief.

De beste methode om te kijken of CMV de oorzaak is voor de oncontroleerbare IBD is het nemen van een weefselbiopt die genomen wordt tijdens een inwendig kijkonderzoek. Als hieruit blijkt dat de CMV weer is gereactiveerd, dan bestaat er een harde indicatie om te starten met de behandeling middels Gancyclovir. Uit onderzoek is gebleken dat behandeling leidt tot minder noodzaak tot operatie.

 

Bron:  https://www.ecco-ibd.eu/publications/ecco-guidelines-science.html

 

 

Meer weten over de IBD? Lees het hier>