darmkanker

Minder diverse darmflora gerelateerd aan darmkanker

Onderzoekers uit New York hebben een relatie gevonden tussen een verminderde diversiteit van de darmflora en darmkanker. In eerdere studies werd al een relatie gezien tussen darmflora en darmkanker, maar grote case-control studies ontbraken nog.

In de huidige studie is naar de darmflora van 47 darmkankerpatiënten gekeken en 94 mensen in de controle groep. Van alle deelnemers werd ontlasting verzameld en werd de darmflora geanalyseerd. In de analyses werd gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, ras en roken.

Opvallend was dat een verminderde diversiteit van bacteriën in de darmflora geassocieerd was met het risico op darmkanker (p=0.02). Van sommige bacteriën werd een overmaat gezien die mogelijk hebben bijgedragen aan de verminderde diversiteit. In de groep met darmkanker werden er hogere concentraties van de Fusobacteriën (OR=4.11) en Porphyromonas (OR=5.17) gevonden, bacteriën die gerelateerd zijn aan ontstekingen in het maagdarmkanaal. Daarentegen hadden zij minder bacteriën uit de Clostridium-groep in hun darmflora dan de gezonde controle groep (68.6% versus 77.8%). Onder deze bacteriën bevinden zicht soorten die butyraat produceren, een stof die ontsteking en kankervorming tegengaan.

De bevindingen van deze studie zouden de diagnostiek en preventie van darmkanker mogelijk verder kunnen verbeteren.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: Ahn J, et al. Human Gut Microbiome and Risk of Colorectal Cancer. JNCI Journal of the National Cancer Institute, 2013; DOI: 10.1093/jnci/djt300