obstipatie

Mogelijk nieuwe behandeling bij obstipatie en PDS door Linaclotide

Functionele obstipatie, verstopping van de darm zonder reden, en Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) zijn beide hinderlijke aandoeningen van de darmen waar nog geen goede therapieën voor zijn. Aan beide aandoeningen worden waarschijnlijk veroorzaakt door een verstoorde motiliteit (darmbeweging) door nog onbekende reden.

Linaclotide is een medicijn dat aangrijpt op receptoren op de darmcellen. Deze interactie leidt er toe dat zouten (chloride en bicarbonaat) in de darm worden uitgescheiden. Door het osmotisch effect (water-zout-balans) wordt er ook meer water uitgescheiden wat vervolgens zorgt voor een betere voortgang van de darminhoud. In muismodellen lijkt het erop dat Linaclotide eveneens van invloed is op vermindering van de pijnbeleving.

Voor zowel mensen met functionele obstipatie als PDS met obstipatieklachten bleek Linaclotide uit vrijwel alle studies bewezen te zijn effectief ten opzichte van het placebo (nep-medicijn). De mensen die gebruik maakten van Linaclotide hadden vaker spontane ontlastingen vermindering van de buikklachten. Bij functionele obstipatie bleek dat zes mensen met Linaclotide behandeld dienen te worden om bij een persoon resultaat te zien (NNT = 6). Bij PDS met obstipatieklachten waren dit vijf tot acht personen.

Alle studies opgenomen in dit artikel geven dus een significante verbetering aan bij zowel functionele obstipatie als PDS met obstipatieklachten.

De meest voorkomende bijwerking die werd gezien was diarree, wat soms leidde tot het staken van de therapie. Uitdroging en elektrolytstoringen werd in geen van de studies gezien als gevolg van de diarree.

Vrijwel alle studies keken naar het effect van Linaclotide bij vrouwen (88-100%), over het is effect bij mannen is dus weinig te zeggen. Daarnaast is tot op heden nog geen één-op- één studie gedaan met Linaclotide en andere (meer gebruikelijke) laxerende middelen. Soortgelijk onderzoek zou nog gedaan moeten worden om de daadwerkelijke werkzaamheid en kosten voor de dagelijkse praktijk vast te stellen.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: Sood R, Ford AC. Linaclotide: new mechanisms and new promise for treatment in constipation and irritable bowel syndrome. Ther Adv Chronic Dis. 2013 Nov;4(6):268-76. doi: 10.1177/2040622313500110.