wc

Waar kan ik naar de wc? App en website bieden hulp

Hoge nood maar niet in de buurt van een wc? Dat maakt iedereen weleens mee. Voor darmpatiënten die soms op onverwachte momenten acuut aandrang hebben is het echter een absolute ramp. Voor hen (zoals zo’n 2,5 miljoen mensen met het prikkelbare darmsyndroom, 80.000 met chronische darmontsteking, 40.000 stomapatiënten en 25.000 mensen met kanker in het spijsverteringskanaal) maar ook voor gezonde mensen die weleens dringend moeten is er de app HogeNood en de website waarkaniknaardewc.nl.

Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) blijkt dat het aantal wc’s fors verschilt tussen regio’s. Zo biedt Amsterdam gemiddeld 1 openbaar toilet per 2942 inwoners , maar moeten Zwollenaren het doen met slechts 1 per 139.000 bewoners. De app HogeNood laat binnen enkele klikken zien waar de dichtstbijzijnde mogelijkheid te vinden is. Daarnaast biedt de website waarkaniknaardewc.nl, een initiatief van de MLDS en patiëntenverenigingen, een handig overzicht.

Onder de mogelijkheden bevinden zich steeds meer  supermarkten, winkels en andere ondernemingen – iets dat de stichting hard toejuicht. Toch lijken Nederlandse steden nog achter te lopen op sommige steden in het buitenland. Zo heeft de gemeente van het Australische Melbourne bepaald dat er om de 1000 meter een openbaar toilet moet zijn, en heeft Engeland een speciale British Toilet Association die heeft vastgesteld dat er per 1100 inwoners één wc beschikbaar moet zijn. De MDLS gaat onderzoeken hoeveel openbare toiletten er in Nederlandse steden zouden moeten zijn om het aantal darmpatiënten goed van dienst te kunnen zijn.

Bronnen: