diarree

Nieuw inzicht over oorzaak agressiviteit E. coli infectie

Amerikaanse onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden hoe de ziekmakende darmbacterie E. coli de darmbescherming uitschakelt. Besmettingen met deze E. coli bacterie zijn met name heftig bij jonge kinderen en veroorzaken diarree en soms zelfs blijvende nierschade.

Het gerenommeerde tijdschrift Nature publiceerde recent de studie waarin werd aangetoond dat deze E. coli bacteriën een soort naaldstructuur, type 3 secretie systeem (T3SS), bevatten waarmee zij toxines (giftige stoffen) in de darmcellen injecteren. Hierdoor is celdood niet meer mogelijk, waardoor de bacteriën zich kunnen verspreiden door de darm en verder in het lichaam.

De geïnjecteerde toxines maken het onmogelijk voor de geïnfecteerde darmcellen om signalen uit te zenden om de zich te ontdoen van de binnendringers. Daarnaast verhinderen de toxines het aanzetten van het uitgebreidere afweersysteem zodat het lichaam onvoldoende kan reageren op de infectie.

Deze bevinding lijkt een grote stap vooruit in het begrijpen en behandelen van darminfecties met E. coli. Wereldwijd is diarree nog een van de grootste doodsoorzaken, met name onder kinderen.

 

Note: Dit artikel is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten.

Bron: Pearson JS, et al. A type III effector antagonizes death receptor signalling during bacterial gut infection. Nature. 2013 Sep 12;501(7466):247-51.