IBD

Nieuwe darmfloratest om onderscheid te maken tussen PDS en IBD

Het uit balans zijn van de darmflora, dysbiose, is geassocieerd met vele ziekten waaronder het prikkelbare darmsyndroom (PDS), inflammatoire darmziekten (IBD), obesitas en diabetes.  Mogelijk kunnen in de toekomst diagnoses worden gesteld aan de hand van de darmflora. De huidige studie kijkt of er een verschil gevonden kan worden in de darmflora van mensen met IBD en PDS en of dit als diagnostische test gebruikt kan worden.

In totaal werden 54 DNA probes gebruikt om ≥300 darmbacteriën in de ontlasting op verschillende taxonomische niveaus te selecteren om onderscheid te maken tussen gezonde controles en PDS patiënten. Er werden 165 gezonde controles gebruikt om een Dysbiose Model te maken en een Dysbiosis Index score. Dit model kijkt het verschil in microbioom van normobiose. Dit model werd weer getest op 330 gezonde vrijwilligers PDS en IBD patiënten (n = 330).

Uit de resultaten kwam naar voren dat er een dysbiose werd gezien in 73% van de PDS patiënten, 70% van de onbehandelde IBD patiënten en 80% van de IBD patiënten in remissie, versus 16% van de gezonde controles. Deep sequencing en de GA-MAP dysbiose test lieten een goede overeenkomst zien.

De GA-MAP dysbiose test lijkt de dysbiose bij PDS en IBD te identificeren en karakteriseren. Mogelijk zou deze test bij kunnen dragen aan het stellen van diagnoses en kunnen bijdragen aan toekomstige behandelingen.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Casén C,et al. Deviations in human gut microbiota: a novel diagnostic test for determining dysbiosis in patients with IBS or IBD. Aliment Pharmacol Ther. 2015 May 14.